Láká vás darovat krevní plasmu, ale řešíte obavu, jestli je dárcovství bezpečné? Není se čeho bát. Přečtěte si článek, ve kterém objasňujeme 3 nejčastější mýty, které kolem darování krevní plasmy panují a připojte se k hrdým dárcům, kteří spolu s námi pravidelně pomáhají zachraňovat lidské životy. 

Co je krevní plasma a proč je tak důležitá

Krevní plasma = jantarově žlutá tekutina, která nám koluje v žilách, a která zachraňuje lidem životy. Její důležitost spočívá v širokém spektru funkcí, od podpory imunitního systému, až po zajištění optimální srážlivosti krve. 

I přes veškerý pokrok lidstva ve vědě a medicíně, bohužel stále není možné krevní plasmu komplexně uměle nahradit. Dobrovolné dárcovství tak zůstává jedinou možností, jak krevní plasmu získávat a dále ji využívat k přímé záchraně těch, kteří se ocitli v akutním ohrožení života. Významnou roli hraje také ve vývoji a výrobě léků na nemoci jako jsou hemofilie, imunitní poruchy, onkologická onemocnění nebo infekční nemoci jako žloutenka, vzteklina, tetanus a další.

3 největší mýty o darování krevní plasmy

Darování krevní plasmy ne/bolí

Nejčastějším mýtem, který se kolem darování krevní plasmy šíří je, že proces darování bolí. Opak je pravdou. Odběr probíhá pomocí speciálního zařízení, které odděluje krevní plasmu od ostatních složek krve a většina dárců popisuje tento proces jako bezbolestný a pohodlný. Po odběru se může dárce cítit trochu unavený, ale to je obvyklá reakce, která rychle odezní.

Darování krevní plasmy je velkým zdravotním rizikem

Dalším rozšířeným mýtem je, že darování krevní plasmy představuje zdravotní riziko. Ve skutečnosti se ale opravdu není čeho bát - odběr je pečlivě kontrolovaný proces, který podléhá přísným hygienickým a bezpečnostním pravidlům. Zdraví dárce je vždy na prvním místě, proto prochází každý jeden z nich standardními zdravotními prohlídkami a testy. Riziko komplikací je tak opravdu minimální a většina dobrovolníků daruje krevní plasmu pravidelně bez jakýchkoliv překážek. Pokud navíc dodržíte doporučená opatření před odběrem i po něm, není se čeho bát. Je vhodné například omezení fyzické námahy, zvýšení pitného režimu, vhodná strava a odpočinek. 

Krevní plasma mi bude po odběru chybět

Posledním mýtem, který patří mezi ty nejrozšířenější, je obava, že po darování krevní plasmy bude dárci plasma chybět a nebude mu kvůli tomu dobře. Jde ale o absolutně nesprávný předpoklad. Lidské tělo dokáže krevní plasmu velmi rychle obnovovat, a to obvykle už do několika hodin po odběru. Pokud je navíc dárce zdráv a fit, dodržuje zásady zdravého životního stylu, jeho regenerace bývá po odběru velmi rychlá a absolutně bezproblémová. 

Tipy, jak se na bezproblémový odběr připravit si můžete přečíst v našem dalším článku.

Staňte se i vy hrdinou, darujte krevní plasmu a pomozte nám zachraňovat lidské životy 

Rizika nejsou tak velká, jak by se mohlo zdát, co myslíte? Přijďte i vy darovat krevní plasmu. Zabere vám to maximálně 45 minut času a kromě dobrého pocitu získáte navíc možnost využít finanční náhradu v hodnotě 900 Kč. Pokud se navíc stanete pravidelným dárcem, můžete se zařadit do věrnostního programu a čerpat řadu dalších výhod a odměn. Zaregistrujte se na váš odběr a začněte pomáhat s námi: www.caraplasma.cz.