Poptávka po krevní plasmě každý den stoupá a pro spoustu lidí je její dobrovolné dárcovství jedinou nadějí na uzdravení. Aby ale bylo možné darovanou plasmu využít, je třeba, aby byl její dárce zdravý a fit. Objevte pár jednoduchých tipů, díky kterým můžete vylepšit svůj životní styl a staňte si i vy hrdinou, který bude spolu s námi zachraňovat lidské životy.

Krevní plasma: co to vlastně je a proč je její dárcovství tak důležité

Krevní plasma, často označovaná jako tekuté zlato nebo dar života, představuje nesmírně cennou tekutinu, která nám koluje v žilách. Zajišťuje správnou funkci imunitního systému a optimální srážlivost krve. Díky těmto vlastnostem jde o vzácnou surovinu pro výrobu léků na různá vzácná onemocnění, stejně jako pro přímou záchranu lidí, kteří se ocitli v akutním ohrožení života, například při autohavárii, požáru a vážných úrazech se ztrátou krve.

Přestože je krevní plasma pro velkou spoustu nemocných lidí doslova nepostradatelná, nedokážeme ji bohužel vyrobit komplexně uměle, a tak jejím jediným zdrojem zůstává dobrovolné dárcovství. Na roční léčbu jednoho pacienta je potřeba přibližně 130 až 1 200 úspěšných odběrů (podle typu onemocnění). Počítá se tak opravdu každá kapka.

Jen zdravý dárce může darovat plasmu, kterou je možné dále využít

Protože krevní plasmy je dlouhodobě nedostatek a poptávka po ní stále stoupá, každý jeden dárce je pro nás opravdový hrdina a velmi si ho vážíme. Důležité je ale vědět, že ne každý může krevní plasmu darovat. Její kvalita přímo závisí na tom, co jíme, pijeme a celkově na našem životním stylu. Například nevhodná strava před odběrem a v den odběru může způsobit, že krevní plasma nebude po odběru vůbec dále použitelná a bude třeba ji zlikvidovat a odběr prohlásit za neúspěšný. Základní zásady zdravého životního stylu jsme detailněji představili v tomto článku. Tentokrát  bychom vám rádi představili pár dalších tipů, které můžete vyzkoušet klidně hned a pečovat tak ještě o více o své fyzické zdraví a duševní pohodu.

5 tipů pro pevnější zdraví a psychickou pohodu

Nepodceňujte dodržování pitného režimu

O důležitosti pitného režimu se dočítáme dnes a denně, přesto se ale uvádí, že správně a dostatečně pije jen asi ¼ Čechů. Ideální množství čisté vody na den se u každého liší a závisí na pohlaví, věku i ročním období. U dospělého člověka by ale nemělo klesnout pod 1,5 l tekutin denně. Do tohoto objemu se nicméně nepočítá káva ani alkohol, které organismus dehydratují a zdraví nijak neprospívají. Pokud navíc plánujete darovat krevní plasmu, je velmi důležité si dostatek tekutin hlídat den předem, i v den samotného odběru, aby vše proběhlo hladce, odběr byl úspěšný a zotavení po něm rychlé a bezproblémové.

Jízdu výtahem vyměňte za chůzi po schodech

Pokud to váš zdravotní stav dovoluje a netrápí vás nemocná kolena, kotníky, nebo jiné klouby, je chůze do schodů, vedle té klasické, jedním z nejjednodušších a nejdostupnějších způsobů, jak každý den zvýšit svou fyzickou aktivitu, aniž by na to bylo třeba vyhrazovat speciální čas navíc. Chůze do schodů pozitivně zaměstnává mnohem více svalových partií než chůze po rovném povrchu, a vy tak můžete každý den udělat něco malého pro své zdraví a spálit nějaké kalorie navíc.

Zařaďte do své denní rutiny otužování

Otužování může na někoho působit jako novodobý trend, pravdou ovšem je, že je staré jako lidstvo samo a na náš organismus má opravdu blahodárný vliv. Otužování prokazatelně posiluje imunitu, kardiovaskulární systém a celkovou odolnost. Zároveň působí velmi pozitivně na trénování vůle, schopnosti zvládat nepohodlí a snášet stres. Není přitom potřeba ihned vysekávat díru do ledu na zamrzlém rybníce, pro začátek bohatě postačí i 10 vteřin studené vody na závěr každodenního sprchování. Postupně můžete snižovat teplotu a prodlužovat dobu otužování.

Ke každému jídlu přidejte porci něčeho zdravého

Klíčem k pevnějšímu zdraví a lepší vitalitě nemusí být vždy velké změny. V rámci jídelníčku prokážete svému organismu nejlepší službu, pokud se pokusíte ke každému jídlu přidat navíc extra porci zeleniny, semínek, oříšků, bylinek, případně hub nebo ovoce. Všechny výše zmíněné potraviny obsahují velkou spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, podporují imunitu, trávení a přispívají k celkové pohodě.

Dobře spěte, dýchejte zhluboka a relaxujte

V dnešní uspěchané době, kdy každý z nás denně odněkud někam běží, často nestíhá, stres se kupí a času není nikdy dostatek, je více než kdy jindy důležité, naučit se vědomě zpomalit, zastavit, nadechnout se, odpočinout si a zrelaxovat tělo i mysl. Nemusíte přitom chodit na soukromé lekce jógy nebo složité meditace, bohatě postačí si párkrát za den najít pár vědomých minut a ty věnovat jen sám sobě. Pokud navíc přidáte tu správnou porci spánku (ideálně cca 7 hodin), brzy pocítíte změnu nejen na těle, ale i na duši.

Přidejte se k nám i vy a darujte krevní plasmu, která se dostane k těm, kteří ji potřebují nejvíce 

Není se čeho bát. Proces darování krevní plasmy je snadný a rychlý – trvá přibližně 45 minut a je bezbolestný. Po odběru budete navíc odcházet nejen s dobrým pocitem, že jste pomohli, ale můžete využít nárok na finanční kompenzaci za čas strávený na odběru ve výši 800 Kč* a získat také přístup k skvělým výhodám a odměnám z Věrnostního programu. Stačí se jen zaregistrovat na www.caraplasma.cz/#prvodarce nebo v aplikaci Cara Plasma, vybrat si termín a dorazit na jednu z našich 14 poboček po celé ČR.

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.