Přestože je na krevní plasmě denně závislá spousta lidí, dárcovství je stále jedinou možností, jak ji získat a dále využívat. Na straně dárcovství je pak pro úspěšný odběr a kvalitu samotné krevní plasmy důležitá příprava nejen před odběrem, ale ideálně i dlouhodobý zdravý životní styl dárce. Přečtěte si základní tipy, jak žít zdravě a staňte se i vy součástí světa dobrovolných dárců – našich hrdinů, kteří každý den pomáhají zachraňovat lidské životy. 

 

Proč je krevní plasma tak vzácná? 

Krevní plasma je jantarově žlutá tekutina, která je součástí lidské krve a plní v těle celou řadu důležitých funkcí: klíčová je především pro správné fungování imunitního systému a optimální srážlivost krve. Díky těmto vlastnostem je nesmírně cennou surovinou pro přímou záchranu pacientů, kteří se ocitli v akutním ohrožení života a také pro výrobu léků na řadu závažných onemocnění jako je například hemofilie, žloutenka typu B, Kawasakiho nemoc, HIV u dětí apod. 

 

Krevní plasmu tedy mohou potřebovat lidé všech věkových kategorií, a to včetně těch nejmenších. V podstatě ji může potřebovat kdykoliv kdokoliv z nás, našich příbuzných nebo blízkých. Protože ji zatím není možné vyrobit uměle, je dobrovolné dárcovství jedinou cestou, jak ji získat a dále s ní pracovat.  

  

Kvalitu krevní plasmy ovlivňuje životní styl 

Aby byl odběr krevní plasmy úspěšný a odebranou plasmu bylo vůbec možné využít (ať už přímo nebo k výrobě léků), je třeba, aby neobsahovala žádné nežádoucí složky navíc. K tomu je potřeba, aby každý dárce před odběrem dodržel pár základních pravidel, díky kterým může výrazně přispět ke kvalitě své krevní plasmy i pohodovému průběhu odběru a rychlému zotavení po něm. 
 

Jak tedy žít, abychom byli fit my i naše krevní plasma? 

 1. Zdravá strava 

Pro celkové zdraví je důležité jíst vyváženě a pestře, zejména dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných produktů, bílkovin a zdravých tuků. Obecně je ideální omezit smažená, doslazovaná a průmyslově zpracovaná jídla. Před darováním krevní plasmy je dobré se zcela vyhnout zejména tučným jídlům, která mohou negativně ovlivnit kvalitu krevní plasmy, a to až do té míry, že by po odběru vůbec nemusela být použitelná.  

 2. Dostatek tekutin 

Průměrnému dospělému člověku se doporučuje, zejména den před samotným odběrem, vypít přibližně 3 litry tekutin denně, nejlépe čisté vody a nealkoholických nápojů. Dostatečná hydratace těla přispívá k dobré kondici, pomáhá snížit riziko kolapsových stavů během darování plasmy a podporuje rychlejší zotavení po odběru. 
 

3. Kvalitní spánek  

Za pravidelný spánkový režim s dostatečnou dobou nerušeného odpočinku se zpravidla považuje cca 7-9 hodin spánku za den. Ten podporuje dobrou náladu, ale dokonce také přímo ovlivňuje kvalitu krevní plasmy. Den před odběrem by měl každý dárce dbát na to, aby se opravdu dobře vyspal a podpořil tak optimální stav plasmy a hladký průběh odběru i regeneraci po něm. 

 4.Fyzická aktivita 

Pravidelný pohyb výrazně přispívá k zdravému životnímu stylu zejména tím, že posiluje svaly, zlepšuje kondici a metabolismus, podporuje duševní pohodu a snižuje stres. Mimoto také napomáhá udržet optimální tělesnou váhu, předcházet různým chronickým onemocněním a celkově přispívá ke zkvalitnění života. 

 

5. Vitamíny a minerály  

Existuje hned několik látek, které pozitivně ovlivňují organismus i kvalitu krevní plasmy. Důležité je udržovat dostatečnou hladinu železa, protože jeho nedostatek může přímo ovlivnit úspěšnost odběru. Pro udržení jeho optimální hladiny je ideální do jídelníčku zahrnout potraviny jako je červené maso, špenát a luštěniny. Důležité jsou také vitamíny B12 a kyselina listová, které podporují krvetvorbu – ty najdeme v rybách, mléčných výrobcích a zelené listové zelenině.  
 

6. Žádný alkohol a kofein:  

Ohledně alkoholu a kofeinu platí obecně, že by se měl konzumovat s mírou. V den odběru je ale ideální vyhnout se obojímu úplně. Jak alkohol, tak kofein mohou organismus dehydratovat a snížit tak kvalitu krevní plasmy i pravděpodobnost úspěšného odběru.  

 7. Stres a relaxace  

Pro duševní pohodu každého z nás je velmi důležité najít si pravidelně čas na relaxační aktivity, které snižují hladinu stresu, jako je například meditace, jóga nebo čtení. Právě podobné činnosti pomáhají zvládat stres a předcházet problémům jako je nespavost, úzkost, pocit vyhoření, deprese apod. 

 

8.Zdravé vztahy 

Pravidelné a s láskou pěstované vztahy s rodinou a přáteli jsou důležitým aspektem, který hraje velkou roli v rámci psychické pohody. Tyto vztahy totiž poskytují emocionální oporu, snižují stres a pocit osamění, čímž napomáhají k celkové duševní pohodě a lepšímu zvládání stresu. 
 

9. Preventivní prohlídky  

Pravidelné návštěvy lékaře jsou klíčové pro zachování zdraví a prevenci vážných onemocnění. Myslet je přitom důležité nejen na klasické preventivní prohlídky, ale také na očkování a screeningové testy. Pravidelní dárci plasmy mají tu výhodu, že jsou pod pravidelným lékařským dohledem a mají o svém zdraví perfektní přehled. 

 

10. TIP navíc pro dárce 

Aby byl odběr úspěšný a jeho průběh pohodový, je opravdu důležité, aby se každý dárce seznámil s pokyny odběrového místa a řídil se jimi. Týká se to zejména posledního jídla, pití a dalších doporučení. Podrobněji se jim věnujeme v článku Den před odběrem: jak správně jíst a na co si dát pozor. 

Staňte se i vy pravidelným dárcem a darujte naději na uzdravení! 

Darování krevní plasmy nezabere více než 60 minut a je bezbolestné. Takže jediný pocit, se kterým budete odcházet je, že jste právě pomohli jednomu z tisíců pacientů na cestě k uzdravení a plnohodnotnějšímu životu. Kromě toho má každý dárce nárok na finanční kompenzaci 800 Kč* a také spoustu výhod a odměn z Věrnostního programu. Stačí se jen zaregistrovat na www.caraplasma.cz/#prvodarce a dorazit. Těšíme se na vás! 

 

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.