Věděli jste, že kvalitu krevní plasmy přímo ovlivňuje, co jíme a pijeme? Aby byla darovaná krevní plasma v potřebné kvalitě a bylo možné ji dále využít, musí být fit i její dárce. Máme pro vás proto tipy na jednoduché a zdravé recepty pro všechny, kteří se chtějí cítit dobře a pomáhat spolu s námi zachraňovat lidské životy.

Krevní plasma: Proč je tak vzácná

Krevní plasma je nesmírně vzácná tekutina, která koluje v našich žilách a má významný podíl na našem celkovém zdraví. Jde o součást lidské krve, které se často přezdívá tekuté zlato, protože zajišťuje správné fungování imunitního systému a srážlivost krve. Právě díky těmto svým vlastnostem je nepostradatelná při přímé záchraně lidských životů, stejně jako při vývoji a výrobě léků na různá závažná onemocnění jak u dospělých, tak u dětských pacientů.

Přestože je krevní plasma tak cenná, nedokážeme ji zatím vyrobit uměle a její dobrovolné dárcovství tak zůstává jedinou možností, jak ji získávat. Aby byl odběr plasmy úspěšný a bylo možné s ní dále pracovat, je potřeba, aby byl dárce v dobré kondici a dodržel před každým odběrem několik jednoduchých pravidel. Ta se týkají zejména dostatečného pitného režimu, odpočinku a také celkové skladby jídelníčku. 

Fit dárce = fit plasma

Především den před odběrem a v den samotného odběru je potřeba si dát pozor hlavně na tučná, smažená a jinak nezdravá jídla, která mohou způsobit, že je krevní plasma tzv. chylózní (tedy, že obsahuje příliš mnoho tukových buněk). Takovou plasmu bohužel není možné dále zpracovat, je potřeba ji zlikvidovat a odběr prohlásit za neúspěšný.

Tomu, jaké konkrétní potraviny jsou pro dárce vhodné (a jaké nikoliv) se detailněji věnujeme v článku Den před odběrem: co jíst a na co si dát pozor. V tom dnešním vám vedle toho přinášíme konkrétní tipy na pár zdravých snídaní, obědů a večeří, které jsou chutné a navíc splňují všechna kritéria, aby vaše krevní plasma byla v té nejlepší kondici.

Syté snídaně plné komplexních sacharidů

Ovocný jogurt s ovesnými vločkami a medem

Ingredience a postup: Smíchejte nízkotučný jogurt s kousky nakrájeného čerstvého ovoce (např. banán, jahody nebo borůvky). Posypte hrstí ovesných vloček a pokapejte troškou medu.

Celozrnný toast s bylinkovým tvarohem

Ingredience a postup: Nízkotučný tvaroh smíchejte s nasekanými čerstvými bylinkami (pažitka, petržel, kopr, apod.) a namažte na krajíc celozrnného chleba. Přidat můžete případně podle chuti ještě plátek libové šunky.

Zdravé obědy bohaté na bílkoviny

Těstovinový salát s fazolemi

Ingredience a postup: Uvařte celozrnné těstoviny podle návodu na obalu. Smíchejte je s vařenými fazolemi, kukuřicí, nakrájenou cibulí a petrželkou. Podle chuti dolaďte olejem, octem, solí a pepřem.

Pečená ryba s bramborovým pyré

Ingredience a postup: Libovou rybu upečte v troubě bez použití tuku a pyré připravte rozmixováním uvařených brambor. Dochuťte troškou másla, solí, bylinkami a citronovou šťávou.

Lehké večeře se spoustou zeleniny

Zeleninový wrap s libovým masem

Ingredience a postup: Celozrnnou tortilu opečte podle návodu na obalu. Poté na ni položte plátek libového masa a nakrájenou zeleninu (nejlepší jsou rajčata, okurky, kukuřice a salát). Směs zakápněte nízkotučným jogurtem a zabalte do wrapu.

Kuřecí polévka se zeleninou

Ingredience a postup: Z libovolných kousků méně tučného kuřecího masa (prsa s kostí, skelety, nebo třeba krky) uvařte kuřecí vývar. Vývar přeceďte, maso oberte, vraťte zpět a přidejte kousky nakrájené zeleniny, kterou máte rádi. Dochuťte bylinkami a solí.

DŮLEŽITÉ: Pro zdraví každého z nás, je vedle pestré a rozmanité stravy, klíčový také dostatečný pitný režim. Obecně se doporučuje průměrnému dospělému (především v den před plánovaným odběrem) vypít alespoň 3 litry tekutin, nejlépe čisté vody a neslazených nealkoholických nápojů. Dostatek hydratace je důležitý nejen pro kvalitu krevní plasmy, ale také výrazně pomáhá snížit riziko kolapsových stavů během odběru a podporuje rychlejší zotavení. 

Staňte se i vy dárcem naděje pro ty, kteří to potřebují nejvíce

Každá kapka krevní plasmy se počítá, a proto si vážíme všech dobrovolných dárců, kteří se spolu s námi rozhodnou zachraňovat lidské životy. Samotný odběr krevní plasmy nezabere více než 60 minut a je bezbolestný. Včetně dobrého pocitu, má navíc každý dárce nárok na finanční kompenzaci 800 Kč* za čas strávený na odběru a možnost čerpat další výhody a odměny z Věrnostního programu.

Stačí se jen zaregistrovat na www.caraplasma.cz/#prvodarce, naplánovat si svůj první termín a dorazit na jednu z našich 14 poboček Těšíme se na vás! 

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.