Na dobré vůli dárců a jimi darované krevní plasmě jsou denně závislé životy mnoha lidí, kteří bojují s vážným onemocněním. I z těchto důvodů zůstává dárcovství krevní plasmy stále nepostradatelnou cestou, jak ji získávat a využívat k záchraně životů. Co přesně ji ale dělá tak výjimečnou a jak se vlastně k léčbě využívá? Pojďte s námi objevit, jaké tajemství tento dar života skrývá.

Krevní plasma jako zdroj zdraví a imunity

Krevní plasma je životně důležitá složka krve, plná klíčových látek a bílkovin, které mimo jiného podporují imunitní systém a udržují náš organismus v rovnováze. Tato zlatavá tekutina hraje nezastupitelnou roli při transportu živin, regulaci srážlivosti krve a ochraně těla před infekcemi všeho druhu. Bez ní by náš organismus vůbec nemohl správně fungovat a odolávat nemocem.

Jakým způsobem zachraňuje krevní plasma lidské životy?

Plasma je díky svému unikátnímu složení nezbytná pro správné fungování organismu. Její význam mnohonásobně narůstá v kritických situacích, jako jsou úrazy s velkou krevní ztrátou nebo při léčbě onemocnění ovlivňujících krevní srážlivost či imunitní systém. Krevní plasma se v rámci akutních stavů podává ve formě transfuze tekuté krevní plasmy, anebo se zpracovává jako surovina pro výrobu léků. Pro výrobu léků pro léčbu jednoho jediného pacienta jsou přitom zapotřebí stovky až tisíce odběrů krevní plasmy ročně. Proto je dobrovolné dárcovství krevní plasmy tak záslužné.

5 nejčastějších onemocnění, které pomáhá darovaná plasma léčit

Hemofilie a další krvácivé poruchy

Hemofilie je dědičné onemocnění srážlivosti krve, které se projevuje nadměrnou krvácivostí způsobenou nedostatkem 2 různých proteinů – koagulačního faktoru VIII nebo IX. Krevní plasma tyto koagulační faktory obsahuje. Proto jsou léky vyrobené z krevní plasmy dárců klíčové, a to nejen v léčbě pacientů s hemofilií, ale i s dalšími dědičnými krvácivými poruchami, jako je například Von Willebrandova choroba. Touto chorobou trpí asi 1 % populace a oproti hemofilii mívá mírnější příznaky.

Rh inkompatibilita v těhotenství

Rh inkompatibilita, neboli aloimunizace, představuje závažnou komplikaci v těhotenství, kdy matčino tělo vytváří protilátky proti krvinkám plodu, které se působením těchto protilátek rozpadají. Podání injekce imunoglobulinu, získaného z darované krevní plasmy ihned po porodu, je zásadním preventivním krokem při Rh inkompatibilitě u těhotných žen. Jeho podání do 72 hodin po porodu totiž zabrání tvorbě protilátek v dalším těhotenství, a ochrání tak matku i plod před spoustou zdraví ohrožujících komplikací.

Kawasakiho nemoc a jiná autoimunitními onemocnění

Kawasakiho nemoc je vzácné autoimunitní onemocnění, které postihuje děti a projevuje se zánětem stěn cév. Darovaná krevní plasma je nedílnou součástí léčby tohoto onemocnění, ale i dalších autoimunitních onemocnění, jako jsou lupus erythematodes, revmatoidní artritida nebo roztroušená skleróza. Krevní plasma totiž obsahuje látky, které pomáhají tlumit přehnanou imunitní reakci organismu i jednotlivé zánětlivé procesy.

Transfuze krevní plasmy tak poskytuje důležitou podporu pro snížení symptomů a zlepšení kvality života u pacientů s autoimunitními chorobami.

Infekční onemocnění jako žloutenka, vzteklina nebo tetanus

Darovaná krevní plasma představuje účinnou léčbu také pro infekční nemoci, jako jsou žloutenka, vzteklina a tetanus. Obsahuje totiž protilátky, které účinkují přímo proti infekčním agens způsobujícím tato onemocnění, a navíc i další bílkovinné složky, které posilují celkovou obranyschopnost organismu. Nemocnému, který dostane transfuzi krevní plasmy, je posílena imunitní odpověď na infekci, díky čemuž je imunita v boji s touto nemoci efektivnější.

Rozedma plic (deficit alfa-1 antitrypsinu)

Nedostatek tohoto proteinu, který je tvořený v játrech, může vést ke vzniku plicního emfyzému, k tzv. rozedmě plic (CHOPN). Léčba pacientů s CHOPN spočívá v pomalé nitrožilní infuzi, kdy se podává náhradní protein od dárce plasmy. Nedostatek tohoto proteinu je zároveň nejčastější příčinou transplantace jater u dětí – i v tomto případě darovaná krevní zcela zásadně plasma pomáhá.

Každá kapka pomáhá!

Pro každého pacienta, který se potýká s jedním z výše uvedených onemocnění, představuje krevní plasma opravdovou naději na lepší zítřky. Kromě výše zmíněných, existuje samozřejmě i mnoho dalších onemocnění, která mohou být léčena za využití darované krevní plasmy. Bez ochotných dobrovolných dárců krevní plasmy by lékaři byli často téměř bezmocní.

Darujte s Cara Plasmou

Připojte se do naší komunity a buďte součástí příběhu moderní medicíny. Registrace je snadná – stačí jen vyplnit formulář na našem webu a vybrat si termín návštěvy v jednom z našich 14 odběrových center po celé České republice: www.caraplasma.cz/#prvodarce. Samotný odběr trvá max. 45 minut a je zcela bezbolestný. Jako odměnu za Vaši obětavost, kromě skvělého pocitu, obdržíte finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a automaticky se navíc zařadíte do našeho Věrnostního programu s dalšími výhodami.