Krevní plasma: tekuté zlato, které zachraňuje lidské životy 

Krevní plasma je velmi vzácná složka naší krve, která má průzračnou, jantarově nažloutlou barvu a obsahuje bohaté spektrum životně důležitých látek jako jsou enzymy, vitamíny, minerály, ale také nesmírně důležité bílkoviny. Ty, nejenže významně podporují naši imunitu, ale také zajišťují správnou srážlivost krve. To je důvod, proč se právě krevní plasma využívá jako základ pro výrobu důležitých léků určených k léčbě nejrůznějších onemocnění a také v akutních případech při úrazech, kde dojde ke ztrátám krve nebo při popáleninách.  

 

Každý den ji potřebují tisíce lidí a dobrovolné darování stále zůstává jedinou možnou cestou, jak ji získat a dále využívat. Na roční léčbu jednoho pacienta je přitom potřeba přibližně 130 až 1 200 úspěšných odběrů (podle typu onemocnění). Počítá se tak opravdu každá kapka. 

 

Potřeba dárců je velká, ale  

Kvalita krevní plasmy a její využitelnost po odběru přímo závisí na zdravotním stavu a životním stylu každého dárce. Od možnosti stát se pravidelným dárcem vás mohou dělit i zdánlivé drobnosti. Některé aspekty životního stylu může každý z nás jednoduše ovlivnit nebo upravit, existují ale i pravidla, přes které tzv. „nejede vlak.“ Odpovězte si pravdivě na následujících 10 otázek a zjistěte, zda právě vy můžete svou krevní plasmu darovat. 

10 základních podmínek pro darování krevní plasmy 

  1. VĚK A VÁHA

Je vám 18 až 65 let (60let v případě prvního darování) a vážíte mezi 50 a 130 kg? Stěžejní je přitom zejména spodní váhová hranice 50 kg. 

  1. ZDRAVOTNÍ STAV

Jste zdraví, cítíte se dobře a netrpíte žádným chronickým onemocněním? Mezi taková řadíme např. onemocnění srdce, metabolické poruchy, onemocnění jater nebo ledvin, hemofilii, onkologická onemocnění, HIV, žloutenku typu B a C, syfilis apod. Dobrý zdravotní stav je totiž skutečně klíčovým faktorem pro smysluplné dárcovství. 

  1. VSTUPNÍ LÉKAŘSKÁ PROHLÍDKA

Jste ochotni podstoupit vstupní lékařskou prohlídku, která je součástí odběru? Pro posouzení vaší zdravotní způsobilosti k dárcovství je lékařská prohlídka nezbytná. Náš lékařský tým vás pečlivě vyšetří a prověří nejen to, že vaše krevní plasma bude dále využitelná k záchraně lidských životů, ale také, že pro vás osobně bude proces darování bezpečný. 

  1. ČASOVÁ DOSTUPNOST

Máte dostatek času na odběr a administrativu kolem? Darování plasmy vyžaduje určitý časový závazek. Je proto důležité vyšetřit si na celý proces dostatečný prostor, abyste jej mohli absolvovat bez zbytečného spěchu nebo stresu. Při první návštěvě je to zhruba 45 minut a na odběry je pak třeba vždy počítat s časem kolem 60 minut.  

  1. PŘÍPRAVA A PREVENCE PŘED ODBĚREM I PO NĚM

Přijdete dostatečně odpočinutí a vyhnete se stresovým situacím před i po odběru krevní plasmy? Dostatečný odpočinek a minimum stresu jsou pro úspěšný odběr a bezproblémové zotavení se po něm klíčové. Dopřejte si klid a možnost relaxace před i po odběru, abyste se cítili co nejlépe. 

  1. DODRŽENÍ ODSTUPU MEZI ODBĚRY

Pokud už jste někdy krevní plasmu darovali, tak od vašeho posledního odběru uplynuly alespoň 2 týdny? Časový odstup mezi odběry je opravdu důležitý. Nezapomeňte proto dodržet doporučenou pauzu mezi jednotlivými odběry, aby se vaše tělo mohlo plně zotavit. 

  1. PLATNÉ DOKLADY

Máte platný občanský průkaz a kartičku pojišťovny? Platné doklady jsou nezbytné pro identifikaci a lékařské záznamy. Ujistěte se, že s sebou máte veškeré potřebné dokumenty, aby mohl odběr bez problémů proběhnout a vaše plány se nezadrhly na administrativě. 

  1. POVOLENÍ K POBYTU V ČR A SCHOPNOST DOMLUVIT SE

Pro cizince: Máte platné povolení k pobytu a doklad s rodným číslem? Domluvíte se česky? Vítáme u nás všechny dárce, je ale velmi důležité, abychom se společně bez problémů domluvili česky, a aby s sebou měli zájemci o darování všechny potřebné dokumenty. 

  1. PŘECHODNÉ VS. TRVALÉ BYDLIŠTĚ

Máte k dispozici veškeré údaje o svém trvalém bydlišti? V určitých případech je u nás potřeba vyplnit čestné prohlášení o přechodné adrese, např. pokud máte trvalé bydliště nahlášené na úřadě, nebo pokud bydlíte někde přechodně. 

  1. TETOVÁNÍ A PIERCING STARŠÍ 6 MĚSÍCŮ

Pokud máte nějaký piercing, tetování nebo permanentní make-up, jsou všechna starší 6 měsíců? Čerstvá tetování i piercing bohužel mohou způsobit dočasné vyloučení z dárcovství. Ujistěte se proto, že jste dodrželi předepsanou dobu odstupu, než se rozhodnete darovat krevní plasmu. Vyhnete se tak případným zdravotním rizikům. 

 

Vítáme nové dárce! 

Finální slovo má na základě oficiální vstupní zdravotní prohlídky vždy lékař, ale pokud jste odpověděli na všechny nebo většinu otázek ANO, pak určitě neváhejte a rovnou se registrujte ke svému prvnímu odběru: www.caraplasma.cz/#prvodarce 

 

Proces darování je jednoduchý a rychlý – trvá necelou hodinku a je bezbolestný. Kromě dobrého pocitu získáte také nárok na finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a přístup ke skvělým výhodám a odměnám z našeho Věrnostního programu.   

 

TIP: Přečtěte si náš článek Den před odběrem: jak správně jíst a na co si dát pozor?