Napadlo by vás, že spánek je jedním z významných faktorů, který ovlivňuje nejen naše zdraví, ale i kvalitu krevní plasmy? Aby plasmu bylo možné úspěšně odebrat a využít k záchraně lidských životů, musí být její dárce v dobré kondici a odpočinutý. Přečtěte si náš článek a objevte tipy, jak zkvalitnit spánek díky režimovým opatřením.

Co se děje s naším tělem, když spíme

Kvalitní a dostatečný spánek je jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují naši celkovou kondici. Spánkový cyklus má několik fází – začíná lehkým spánkem, postupně přechází do hlubokého, kdy se naše tělo regeneruje a poté do tzv. fáze REM, ve které mozek intenzivně pracuje a my sníme. Tento cyklus se opakuje několikrát během noci a každá fáze má specifický vliv na regeneraci těla a mysli. Během spánku tedy nejen odpočíváme, ale probíhají také důležité procesy, jako regenerace tkání, buněk, svalů, mozku a posiluje se také náš imunitní systém. Pokud spíme málo nebo špatně, naše imunita i vitalita klesají, jsme unavení, hůře se soustředíme a obtížněji bojujeme s infekcemi.

Proč by si zejména dárci měli své spánkové návyky hlídat?

I když je proces darování krevní plasmy bezpečný, bezbolestný a pro zdravého člověka nepředstavuje žádné riziko, nevyspalí zájemci o darování by měli zbystřit. Jejich zdraví a fyzická kondice má totiž přímý vliv nejen na průběh odběru a regeneraci po něm, ale přímo ovlivňuje také kvalitu plasmy a vůbec to, zda ji bude možné dále využít. Dostatek spánku, spolu s dalšími zásadami zdravého životního stylu, je tedy tou nejlepší přípravou, aby byl odběr bezpečný a efektivní.

7 tipů, jak zdravě podpořit spánek a cítit se každý den svěží

Najděte si ideální délku spánku

Dospělým se obvykle doporučuje spát mezi 7 a 9 hodinami denně. Potřebná délka spánku je u každého individuální a klíčové je především naslouchat potřebám vlastního těla. Dostatek spánku má značný vliv na celkovou pohodu a míru energii během celého dne. 

Dodržujte pravidelný režim

Pokuste se vytvořit si pravidelný harmonogram, v kolik budete večer chodit spát a kdy naopak ráno vstávat. Tím pomůžete tělu nastavit tzv. biologické hodiny a brzy byste měli pocítit, že je spánek kvalitnější a ranní vstávání je pro vás příjemnější.

Vylaďte detaily v ložnici

Prostředí, ve kterém spíme, má přímý vliv i na náš spánek. Základem je opravdu kvalitní a pohodlná matrace a lůžkoviny, které by měly být ideálně z přírodních materiálů. Pořídit si můžete také zatemňovací závěsy, které v místnosti vytvoří příjemné příšeří.

Mějte se na pozoru před stimulanty

Káva, čaj s kofeinem, energetické nápoje, alkohol, ale třeba i nikotin jsou látky, kterým je ideální se vyhnout minimálně 4-6 hodin před spaním. V opačném případě mohou výrazně prodloužit a zhoršit usínání a celkově negativně ovlivnit kvalitu spánku.

Večer volte lehká jídla

Často můžeme narazit na radu, že poslední jídlo bychom měli mít nejméně 3 hodiny před spaním. Mnohem důležitější však je, co si k jídlu dáme. Obecně je lepší vyhnout se těžkým pokrmům a upřednostnit lehká jídla a menší porce. Pokud byste ale měli před spaním nepříjemný pocit hladu, určitě je v pořádku dát si ještě něco malého a lehce stravitelného.

Před spaním si odpočiňte od elektroniky 

Modré světlo z televize, telefonu a tabletu může potlačit tvorbu melatoninu, hormonu spánku. Ideální je proto večer dodržovat tzv. klidnou hodinku. Vypnout elektroniku, ztlumit osvětlení, případně si pustit relaxační hudbu nebo si vzít na chvíli knížku.

Pozor na “dvacetiminutovky”

Pokud nejste nemocní, a přesto máte přes den potřebu si odpočinout, pokuste se omezit spánek jen na krátkou siestu (do 30 minut). Takto krátký odpočinek by neměl narušit váš denní cyklus, ani noční spánek.

Tyto tipy můžete postupně vyzkoušet všechny, nebo si vybrat ty, které jsou vám nejbližší. V praktikování bude třeba chvilku vytrvat, ale výsledky se jistě dostaví nejpozději během pár týdnů. Vy se tak budete moci těšit kvalitnějšímu odpočinku a díky tomu i pevnějšímu zdraví. 

Cítíte se připraveni stát se dárcem krevní plasmy?

To moc rádi slyšíme, protože právě váš čas a vaše krevní plasma mohou někomu přímo zachránit život, nebo přispět k jeho výraznému zlepšení. Proces darování je snadný a rychlý – trvá necelou hodinku a je bezbolestný. Kromě dobrého pocitu získáte také nárok na finanční kompenzaci ve výši 800 Kč* a přístup ke skvělým výhodám a odměnám z našeho Věrnostního programu. Zaregistrujte se ještě dnes na www.caraplasma.cz/#prvodarce, vyberte si termín a dorazte na jednu z našich 14 poboček. Těšíme se na Vás!

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.