Podzim je v plném proudu a spolu s ním každodenní nápor na naše zdraví – jízda MHD, kanceláře plné lidí, změny teplot… Přečtěte si, jak můžete sami jednoduše podpořit svou imunitu v pár jednoduchých krocích. Pokud se navíc rozhodnete pro dárcovství krevní plasmy, můžete se stát jedním z hrdinů, kteří pomáhají každý den zachraňovat tisíce lidských životů. 

Zdravý dárce = zdravá krevní plasma

Aby odběry dárců proběhly úspěšně a plasmu bylo možné dále využít, je velmi důležité, aby byl dárce zdravý a fit, protože jen od takového je možné plasmu dále zpracovat. To zahrnuje nejen správnou skladbu jídelníčku, ale i udržování celkového fyzického a psychického zdraví. Zejména na podzim a v zimě jsme všichni ohrožení nachlazením a nejrůznějšími viry, proto je dobré myslet na preventivní podporu imunity. 

5 jednoduchých tipů, jak podpořit imunitu

1. Základní trojboj: zdravá strava, kvalitní spánek a dostatek pohybu

Jeden z nejúčinnějších způsobů, jak imunitu nejen zvýšit, ale také ji udržet silnou po celý podzim a zimu, zůstává stále stejně jednoduchý. Spočívá zkrátka a jednoduše v tom, co jíme, jak spíme a jak jsme aktivní. Jídelníček by měl být bohatý na vitamíny a minerály, jako jsou čerstvá zelenina, ovoce, celozrnné produkty a bílkoviny, které dodávají organismu všechny potřebné živiny. Kvalitní spánek je klíčový pro regeneraci těla a silný imunitní systém, pravidelný pohyb pak zlepšuje oběh krve, což je nesmírně důležité pro transport živin a imunitních buněk. 

Dárci krevní plasmy by měli dbát na zdravý životní styl s vyváženou (netučnou) stravou, dostatečný spánek a vyhledávat by měli mírnou fyzickou aktivitu, díky čemuž si udrží silný imunitní systém a zdravý, vitální organismus.

2. Dopřejte si extra porci vitamínů C a D

V souvislosti se zdravím a posílením imunity se na podzim nejčastěji skloňuje vitamín C, který je známý svými antioxidačními vlastnostmi a podporou imunitního systému. Protože si ho ale naše tělo neumí samo vyrobit, je důležité ho, zejména v chladných měsících, doplňovat ve stravě, případně formou vitamínových doplňků. Vysoký obsah vitamínu C najdeme např. v červené paprice, citrusových plodech (pomeranče, citrony, kiwi, apod.), ale také v brokolici, kapustě nebo petrželi.

Stejnou pozornost bychom měli ve druhé polovině roku věnovat také vitamínu D. Ten běžně přijímáme povrchem pokožky ze slunečního záření, toho je však na podzim a v zimě méně a vitamín D je tak vhodné suplementovat. Vitamín D se běžně nachází v potravinách jako jsou mořské ryby (losos, tuňák, apod.), vejce, houby (šitake), ale také v cereáliích, ovesných vločkách a mléčných výrobcích. V našem těle má na starosti posílení imunity a prospívá také kostem, svalům, mozku a srdci.

Pro dárce krevní plasmy je vitamín D klíčový, neboť má vliv na celkové zdraví, kvalitu plasmy a podporuje rychlou regeneraci buněk v organismu a tím přispívá k úspěšnosti samotných odběrů i zotavení dárce po nich.

3. Probiotika - hodné bakterie pro zdravé zažívání 

Probiotika jsou živé mikroorganismy (bakterie nebo kvasinky), které jsou velmi prospěšné pro naše trávicí ústrojí a celkové zdraví. Jde o tzv. hodné bakterie, které se vyskytují přirozeně v našem střevním traktu a pomáhají udržovat správnou rovnováhu mikroflóry v našem těle. Zdravá střeva jsou klíčová pro celkovou funkci imunitního systému a podporu trvalého zdraví.

Probiotika se přirozeně vyskytují například v kvašených potravinách, jako jsou jogurty, kefír, nebo třeba kysané zelí a kimchi. Doplňovat je ale můžeme i uměle jako doplňky ve formě kapslí nebo prášků. Tyto obsahují koncentrované dávky probiotik a mohou být užitečné pro ty, kteří potřebují svůj příjem probiotik zvýšit, jako například dárci krevní plasmy, pro které je silná imunita stěžejní pro úspěšný průběh odběru a pohodovou rekonvalescenci po něm. 

4. Inspirujte se přírodou a objevujte bylinky

Už naše prababičky a babičky moc dobře věděly, že v přírodě se ukrývá ohromná léčivá síla. V dnešní době máme sice k dispozici nepřeberné množství odborně vyráběných léků podložených vědeckými výzkumy, přesto by byla škoda na přírodu zanevřít. Jednou z úžasných a opravdu dostupných možností, jak posílit naše zdraví, zůstávají už po staletí bylinkové čaje a infuze (odvary). Echinacea, zázvor, meduňka a citronový čaj jsou příklady nápojů, které mohou podpořit imunitu a celkové zdraví. Tyto byliny mají antioxidační a protizánětlivé účinky a mohou pomoci chránit tělo před viry a naši obranyschopnost celkově posílit.

Dárci krevní plasmy by ale měli být opatrní, protože některé byliny mohou mít vliv na krevní srážlivost. Před odběrem je proto dobré pít bylinné čaje s mírou a raději se o nich poradit  přímo s lékařem. 

5. Nezapomínejte na relax a odpočinek

V dnešní hektické době jsou odpočinek a zvládání stresu klíčové nejen pro zachování dobré nálady, ale přímý vliv mají i na naše celkové zdraví. Stres totiž může negativně ovlivnit imunitu tím, že snižuje schopnost těla bránit se nemocem. Pravidelná relaxace, meditace, jóga, nebo hluboké dýchání mohou pomoci snížit hladinu stresu a zlepšit tak psychické i fyzické zdraví. U dárců pak i samotný průběh odběru a následnou regeneraci po něm. 

Nejste si jistí, jak na to? Nejrůznější řízené meditační cvičení můžete zdarma najít například na YouTube nebo v aplikaci Spotify. 

Staňte se i vy dárcem a pomáhejte spolu s námi zachraňovat lidské životy

Darování krevní plasmy je skvělý způsob, jak se aktivně zapojit a pomáhat těm, kteří to potřebují nejvíce. Celý proces je rychlý a bezbolestný, trvá necelou hodinu vašeho času a těšit se můžete nejen na skvělý pocit, že jste udělali dobrý skutek, ale také na finanční kompenzaci ve výši 800 Kč*. Pokud se navíc rozhodnete darovat plasmu pravidelně, otevřou se pro vás brány do našeho Věrnostního programu se zajímavými odměnami. Zaregistrujte se hned na www.caraplasma.cz/#prvodarce a buďte tím, kdo příště zachrání něčí lidský život, nebo přispěje k jeho výraznému zlepšení.

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.