Krevní plasmě se někdy přezdívá „tekuté zlato“ – je totiž skoro stejně vzácná a pro spoustu lidí představuje jedinou naději na uzdravení, nebo zlepšení kvality života. Stále ji bohužel není možné komplexně vyrobit uměle a dobrovolné dárcovství je tak jedinou možností, jak ji získat. Přečtěte si, proč ji darovat a staňte se i vy hrdinou a pomáhejte spolu s námi!

Krevní plasma: Proč je tak vzácná

Plasma je tekutá složka naší krve, která obsahuje plno důležitých látek podílejících se na správném fungování imunitního systému a srážlivosti krve. Tato jantarově nazlátlá tekutina obsahuje klíčové bílkoviny, enzymy, hormony a živiny, které se podílejí na celkovém zdraví našeho organismu, a díky kterým je nesmírně cennou surovinou pro výrobu léčiv na nejrůznější druhy závažných onemocnění, včetně onkologických a autoimunitních. Kromě toho se plasma v medicíně využívá také k přímé záchraně pacientů, kteří se ocitli v akutním ohrožení života, například po autohaváriích, při velkých ztrátách krve nebo  vážných popáleninách.

Dárcovství jako jediný zdroj

Přestože je lidstvo na samém vrcholu pokroku ve vědě i zdravotnictví, krevní plasmu stále nedovedeme uměle vyrobit a všichni pacienti jsou tak závislí jen a pouze na dobrovolném dárcovství. Na roční léčbu jednoho jediného pacienta je přitom potřeba přibližně 130 až 1 200 úspěšných odběrů (podle typu onemocnění). Každý dárce je proto nepostradatelný a právě jeho plasma může pomoci někoho zachránit, nebo mu alespoň výrazně zvýšit kvalitu života.

3 důvody, proč pravidelně darovat krevní plasmu

1. Dobrý pocit

Umíte si představit lepší pocit, než vědomí, že jste díky pár desítkám minut svého času a vlastní darované plasmě někomu zachránili život? Plasmu mohou potřebovat lidé všech věkových kategorií, včetně těch nejmenších dětí, a poptávka po ní každý den stoupá. Každý, kdo se rozhodne myslet na ostatní a stane se pravidelným dárcem, je pro nás opravdový hrdina a nepostradatelný partner na cestě k pomoci těm, kteří to potřebují nejvíce.  

2. Přehled o zdraví

Součástí každé návštěvy v našem centru je vždy krátká zdravotní prohlídka, na základě které vyhodnotí lékař, zda je možné přistoupit přímo k odběru (před odběrem je důležité hlídat si zejména životosprávu, aby byla krevní plasma v co nejlepší kondici). Díky těmto pravidelným kontrolám tak má každý dárce perfektní přehled o svém aktuálním zdravotním stavu i celkovém zdraví.

3. Finanční kompenzace a Věrnostní program

Pro mnohé z nás je čas jednou z těch nejcennějších komodit, které máme. Proto si velmi vážíme každého dobrovolníka, který je ochotný část svého času věnovat na pomoc ostatním a pravidelně docházet darovat svou krevní plasmu. Jako poděkování a kompenzaci má každý dárce nárok na finanční odměnu, nebo jiné výhody, a také může získat spoustu odměn z našeho Věrnostního programu.



Zařaďte se i vy mezi naše hrdiny a pomáhejtes námi zachraňovat lidské životy!

Proces darování plasmy je velmi jednoduchý - stačí se jen zaregistrovat, vybrat si termín a dorazit. To vše navíc můžete udělat i pohodlně v aplikaci Cara Plasma. V rámci návštěvy u nás vás vyšetří lékař a pokud bude vše v pořádku, může rovnou následovat samotný odběr, který je bezbolestný a nezabere více než 60 minut vašeho času. Každý dárce má navíc nárok na finanční kompenzaci ve výši 800 Kč* a také může čerpat spoustu výhod a odměn z Věrnostního programu. Zaregistrujte se jednoduše na www.caraplasma.cz/#prvodarce. Těšíme se na Vás.

*Při první návštěvě dostane dárce náhradu 600 Kč za odběr. Po druhém odběru pak může čerpat náhradu až 1 000 Kč. Při dalších návštěvách již dostane vždy náhradu 800 Kč za odběr.