Vážení dárci, v našem dárcovském centru Cara Plasma se můžete zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk a je jedno, zda jste naším dárcem či nikoliv. Do registru se může zapsat kdokoliv, kdo má chuť a odvahu pomáhat a splňuje několik základních kritérií:

  • věk od 18 do 40 let 
  • ochota pomoci jakémukoli pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí 
  • hmotnost dárce minimálně 50 kg 
  • výborný zdravotní stav (žádné závažné onemocnění - ani v minulosti) 
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce) 
  • ochota věnovat svůj čas a pohodlí  
  • veřejné zdravotní pojištění platné v ČR 

Proč se zapsat do Českého registru dárců kostní dřeně? 

Dárcovství kostní dřeně je jediným způsobem, jak pomoci pacientům s onemocněním krve (rakovinou krve). Nejčastěji jde o tzv. leukemii. Tato nemoc si nevybírá a jedinou šancí pro nemocné je transplantace krvetvorných buněk (kostní dřeně). V současné době se bohužel pro každého čtvrtého pacienta nenajde vhodný dárce. Proto je velmi důležité, aby počet lidí, kteří jsou ochotni pomáhat a doslova darovat život, narůstal. 

Pravděpodobnost, že budete vůbec vhodný dárce je sice malá a může trvat i několik let, než se najde pacient, se kterým budete mít shodu v HLA systému (povrch bílých krvinek). Na druhou stranu již teď může v nemocnici ležet pacient, kterému vaše kostní dřeň zachrání život. S každým novým dárcem v registru se tak naděje na záchranu života zvyšuje. 

 

Jak probíhá registrace? 

  1. Domluvte si čas, kdy přijdete na registraci https://www.caraplasma.cz/prihlaseni-na-odber/registrace (pokud jste náš dárce a chcete v tu samou chvíli i darovat krevní plasmu, objednejte se tak, jak to obvykle děláte).
  2. Pokud se budete chtít zaregistrovat do registru dárců kostní dřeně, oznamte toto rozhodnutí již na recepci. Obdržíte formulář a sestřičky vám podají základní informace. 
  3. Formulář vyplníte společně s formulářem pro darování krevní plasmy (pokud jdete zároveň darovat krevní plasmu, pokud ne, formulář o darování krevní plasmy neobdržíte).
  4. Lékaři centra vám následně vysvětlí vše, co byste rádi věděli. Zkontrolují s vámi dotazník a provedou vstupní vyšetření. 
  5. Pokud je vše v pořádku, tak vám odeberou sestřičky na sále vzorek krve. Ten následně zasíláme do Českého registru dárců krvetvorných buněk. 
  6. Tím je pro vás tento proces ukončen a jste zařazeni do registru. To však automaticky neznamená, že budete někdy vůbec vyzváni k darování kostní dřeně a krvetvorných buněk .

 Vice informací na www.darujzivot.cz 

Pokud budte chtít společně s registrací do registru darovat i plasmu nebo chcete darovat pouze krevní plasmu registrujte si svůj odběr zde: https://www.caraplasma.cz/prihlaseni-na-odber

Protože pomáhat je lidské…