Kvalita krevní plazmy začíná na vašem talíři 

Darování krevní plazmy je skvělý způsob, jak pomáhat druhým. Ale aby mohla plazma skutečně zachraňovat životy, musí být co nejkvalitnější – a to začíná u jejího dárce. Na kvalitě plazmy se totiž výrazně podílí i to, co jíme a pijeme. A v létě to pak platí dvojnásobně. Vysoké teploty zvyšují nároky našeho organismu na hydrataci i skladbu jídelníčku. Těžká, tučná nebo smažená jídla plazmě nesvědčí a mohou ji znehodnotit natolik, že nebude možné ji dále využít. Naopak svěží, lehká a výživná jídla tělo posílí a podpoří jeho regeneraci po odběru. 

 

Jak ovlivňuje jídlo samotný odběr i regeneraci po něm 

Během odběru plazmy tělo přichází o část tekutin, bílkovin i některé důležité vitamíny a minerály. Právě proto je strava tak důležitá – jednak pomáhá tělu doplnit po odběru vše potřebné a také ovlivňuje kvalitu plazmy samotné. Pokud je jídlo příliš tučné, může být plazma zakalená (tzv. chylózní) a není pak možné ji dále využívat. Ideální jídelníček dárce by proto měl být lehký, dobře stravitelný a bohatý na bílkoviny, zdravé tuky, vlákninu, vitaminy skupiny B a samozřejmě dostatek tekutin.  

 

Přesně podle těchto zásad jsme pro vás připravili 6 tipů na lehké večeře, které podpoří vaše zdraví i kvalitu krevní plazmy. 

 

6 receptů na zdravé letní večeře 

 

Salát s melounem, balkánským sýrem a quinoou 

Osvěžující kombinace sladkého a slaného, doplněná o komplexní sacharidy z quinoy. Ideální večeře pro letní dny.  

 

Ingredience: 

2 hrsti listového salátu (polníček, rukola) 

2 plátky vyzrálého melounu 

50 g balkánského sýra 

1/2 hrnku uvařené quinoy 

pár lístků máty, olivový olej, citron 

 

Postup: Quinou propláchněte a uvařte podle návodu (cca 15 minut). Mezitím si nakrájejte meloun a sýr na menší kostky. Salát natrhejte do mísy, přidejte quinou, meloun, sýr a lístky máty. Pokapejte olivovým olejem, dochuťte citronem a případně pepřem.  

 

Tip: Pro vyšší obsah bílkovin přidejte vařené vejce nebo hrst cizrny. 

 

 

Cuketové placičky s jogurtovým dipem a salátkem 

Cukety jsou v létě snadno dostupné – a jejich lehká chuť se výborně hodí jako základ pro jednoduchou, ale výživnou večeři.  

 

Ingredience: 

1 střední cuketa 

3 lžíce ovesných vloček 

1 stroužek česneku 

sůl, pepř, bylinky 

na dip: bílý jogurt, citronová šťáva, kopr 

 

Postup: Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte a nechte pustit vodu. Poté vymačkejte, přidejte vločky, česnek a bylinky. Ze směsi tvořte placičky a pečte na pečicím papíře v troubě (200 °C, cca 20 minut). Mezitím si smíchejte jogurt s citronem, koprem a špetkou soli. Podávejte například se salátem.  

 

 

Těstovinový salát s tuňákem, cherry rajčaty a zelenými fazolkami 

Studený těstovinový salát je klasika – když použijete tuňáka, zeleninu a celozrnné těstoviny, vznikne z něj plnohodnotná letní večeře. 

 

Ingredience: 

1 hrnek uvařených celozrnných těstovin 

1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě 

hrst cherry rajčat 

hrst blanšírovaných zelených fazolek 

olivový olej, černý pepř, citronová šťáva 

 

Postup: Těstoviny uvařte „na skus“ a propláchněte studenou vodou, fazolky krátce povařte nebo spařte. Vše promíchejte s tuňákem, nakrájenými rajčaty a trochou olivového oleje. Dochuťte citronem, pepřem a bylinkami, podávejte vychlazené.  

 

Tip: Salát bude skvělý i druhý den jako oběd do práce. 

 

 

Pečená paprika plněná bulgurem a sýrem feta 

Paprika, lehce zapečená, plněná středomořskou směsí. Plná chuti, sytá a přitom lehká a výborná. 

 

Ingredience: 

2 větší červené papriky 

1 hrnek uvařeného bulguru 

50 g sýra feta 

hrst čerstvých bylinek (petržel, oregano) 

olivový olej 

Postup: Bulgur uvařte podle návodu a smíchejte s rozdrcenou fetou, nasekanými bylinkami a trochou olivového oleje. Papriky podélně rozkrojte, zbavte semínek a naplňte směsí. Dejte do zapékací mísy, pokapejte olejem a pečte cca 25 minut na 180 °C, dokud paprika nezměkne.  

 

Tip: Pro ještě výraznější chuť můžete přidat olivy nebo sušená rajčata. 

 

 

Letní polévka gazpacho s celozrnným pečivem 

Osvěžující zeleninová polévka plná vitamínů, ideální do horkých dnů – a výborná i jako předkrm k lehké večeři. 

 

Ingredience: 

3 zralá rajčata 

1/2 červené papriky 

1/2 okurky 

1 stroužek česneku 

olivový olej, jablečný ocet, sůl 

k podávání: kváskové pečivo 

 

Postup: Rajčata spařte a oloupejte, všechnu zeleninu nakrájejte na kusy a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, octem, olivovým olejem a případně česnekem. Polévku dejte vychladit do lednice a podávejte s kváskovým pečivem a lístky bazalky nebo petrželky.  

 

 

Omeleta z červené čočky s rajčaty a bazalkou 

Rostlinná bílkovina v hlavní roli – tato rychlá omeleta z rozmixované červené čočky je lehká, bezlepková a perfektně drží tvar. 

 

Ingredience: 

1/2 hrnku červené čočky (předem namočené nebo uvařené) 

1 lžička olivového oleje 

sůl, pepř, sušený česnek 

na dochucení: čerstvá bazalka, cherry rajčata, bílý jogurt nebo hummus 

 

Postup: Čočku rozmixujte s trochou vody, kořením a špetkou soli na hustší těstíčko. Na pánvi rozehřejte olej, směs nalijte jako palačinku a opékejte z obou stran dozlatova. Podávejte s čerstvými rajčaty, bazalkou a případně lžičkou bílého jogurtu nebo hummusu.  

 

Tip: Skvěle chutná i studená – ideální na výlet nebo do krabičky. 

 

 

Večeře možná není první jídlo, na které během dne myslíme, ale rozhodně patří k těm nejdůležitějším, zvlášť pokud jste zodpovědným dárcem krevní plazmy. Lehká a výživná večeře podpoří regeneraci, pomůže tělu načerpat síly a připravit se na nový den a především na pohodový odběr. 

 

- - -  

 

Darujte bezpečně s Cara Plasmou  

Připojte se k dárcům Cara Plasmy a staňte se součástí příběhu moderní medicíny. Registrace je snadná – stačí jen vyplnit formulář na našem webu nebo v aplikaci a vybrat si termín návštěvy v jednom z našich 14 odběrových center po celé České republice: www.caraplasma.cz/#prvodarce. Samotný odběr trvá maximálně 45 minut a je zcela bezbolestný.  

 

Jako odměnu za vaši obětavost, kromě skvělého pocitu, obdržíte finanční náhradu ve výši 900 Kč a automaticky se zařadíte do našeho věrnostního programu, kde na vás čeká řada dalších odměn a výhod. 

 

Konzultujte s lékařem | Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo otázky, obraťte se na lékaře přímo v našich odběrových centrech nebo na doktor@caraplasma.cz.