Čeká vás dovolená v zahraničí, ale zároveň přemýšlíte nad darováním krevní plazmy? Ať už plánujete cestovat po Evropě nebo se vydat do vzdálenějších koutů světa, v tomto článku najdete užitečné informace a tipy, jak skloubit dárcovství s vašimi cestovními plány. 

Cestování je skvělý způsob, jak objevovat svět, je ale důležité mít na paměti, že může ovlivnit naše zdraví a díky tomu také možnost darovat krevní plazmu. Po návratu z některých zemí je proto nutné dodržovat určitá opatření, aby bylo darování bezpečné pro vás i pro příjemce. Na co je tedy dobré myslet před odjezdem a zejména po návratu? 

Exotické nemoci 

V některých oblastech světa je vyšší výskyt nemocí jako malárie, Zika virus, hepatitida nebo HIV. Proto je po návratu z těchto míst třeba s darováním krevní plazmy nějaký čas vyčkat, aby se riziko přenosu infekcí minimalizovalo. 

Inkubační doba 

Některé nemoci mají delší inkubační dobu, a nemusí se projevit hned. Tím, že dodržíte karanténní dobu po návratu z rizikových oblastí, pomůžete zajistit, že vaše plazma bude bezpečná a neohrozí zdraví těch, kteří ji potřebují. 

Zdraví dárce 

Nemusíte v zahraničí přímo onemocnět, i přesto představuje cestování pro organismus značnou zátěž a změna prostředí, stravy a životního stylu může s vaší kondicí pěkně zamávat. Před darováním krevní plazmy po návratu z dovolené je tedy důležité dopřát si plné zotavení, abyste byli v perfektní formě. 

Bezpečnost příjemců 

Příjemci krevní plazmy mají často oslabený imunitní systém a potřebují co nejzdravějšího dárce s co nejkvalitnější plazmou. Dodržování nastavených pravidel pomáhá chránit nejen dárce, ale i příjemce a jejich zdraví. 

Cestování v rámci Evropy  

Cestování po Evropě je oblíbené u mnoha z nás. Ať už jde o víkend v Paříži, týdenní dovolenou v Chorvatsku nebo pracovní cestu do Německa, po návratu se můžete ihned a bez obav na objednat na odběr. Pobyt v evropských zemích nevyžaduje žádný odklad, protože je zde nízké riziko nákazy infekčními nemocemi. Výjimkou jsou Albánie, Madeira a Rusko, kde platí odklad odběru o 28 dní. 

 

Cestování mimo EU 

Pokud však plánujete cestu mimo Evropu, je potřeba být trochu opatrnější a po návratu se řídit pravidly, která zohledňují vyšší riziko infekčních nemocí. Většina destinací mimo Evropu vyžaduje odklad darování krevní plazmy o jeden měsíc (přesněji 28 dní). Po návratu z tzv. malarických oblastí, jako jsou některé části Afriky, Asie nebo Jižní Ameriky, je minimální odklad 28 dní. Pokud však po vašem návratu existuje i minimální podezření na možnost nákazy některým z onemocnění, odklad se může prodloužit až do doby, než bude nákaza zcela vyloučena, případně se nakažený zcela zotaví. Tento odklad je opravdu důležitý pro ochranu vašeho zdraví, stejně jako zdraví příjemců krevní plazmy. Každý takový případ přitom vždy posuzuje individuálně náš lékař přímo na pobočce.  

 

3 zásady zodpovědného dárce cestovatele 

Plánujte dopředu | Pokud víte, že budete cestovat, naplánujte si odběr krevní plazmy ideálně ještě před odjezdem. 

Informujte se | Před cestou si zjistěte aktuální předpisy o odkladech darování po návratu z vaší destinace.  

Konzultujte s lékařem | Pokud máte jakékoliv pochybnosti nebo otázky, obraťte se na lékaře přímo v našich odběrových centrech nebo na doktor@caraplasma.cz. 

- - -  

 

Darujte bezpečně s Cara Plasmou  

 

Připojte se do naší komunity a buďte součástí příběhu moderní medicíny. Registrace je snadná – stačí jen vyplnit formulář na našem webu a vybrat si termín návštěvy v jednom z našich 14 odběrových center po celé České republice: www.caraplasma.cz/#prvodarce. Samotný odběr trvá maximálně 45 minut a je zcela bezbolestný.  

 

Jako odměnu za vaši obětavost, kromě skvělého pocitu, obdržíte finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a automaticky se zařadíte do našeho Věrnostního programu, s na vás čeká řada dalších odměn a výhod.