Sezóna klíšťat je v plném proudu. Víte, jak se chránit? Přisáté klíště totiž představuje velké riziko pro naše zdraví i celkovou kvalitu krevní plasmy. Přečtěte si, čím nás klíšťata ohrožují, jak se chránit a co dělat, pokud si přeci jen domů nějaké přinesete.

 

Jak souvisí klíšťata s darováním krevní plasmy

 

Zdraví a životospráva dárce přímo ovlivňuje kvalitu krevní plasmy a jakákoliv infekce nebo nemoc může kvalitu snížit, nebo krevní plasmu úplně znehodnotit.

 

Klíšťata jsou malý pavoučkovitý hmyz, který se živí krví savců, včetně lidí. Jsou hlavními přenašeči některých nebezpečných nemocí, jako je lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida. Proto je důležité bránit se kontaktu s nimi. Klíšťata jsou nebezpečná nejen pro dárce samotné, ale i pro případné příjemce infikované plasmy. Je nesmírně důležité věnovat pozornost prevenci a před klíšťaty se mít na pozoru, obzvlášť v letních měsících, kdy jsou klíšťata velmi aktivní.

 

5 tipů, jak se proti klíšťatům úspěšně bránit

Používejte repelenty

Vybírejte ty s obsahem DEET, picaridinu nebo IR3535. To jsou látky, které klíšťata odpuzují a snižují tak riziko jejich přisátí.

Oblékejte se chytře

Pokud jdete do přírody, zvolte světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Na světlém oblečení jsou klíšťata dobře vidět a pokud si navíc zastrčíte nohavice do ponožek, ztížíte klíšťatům přístup ke kůži.

Držte se na vyšlapaných cestách

Pokud vyrážíte do přírody, vyhýbejte se raději vysoké trávě a hustým porostům křovin, ve kterých se klíšťata ráda skrývají.

Vždy se pečlivě prohlédněte

Po návratu domů si důkladně zkontrolujte celé tělo, včetně míst jako podpaží, třísla a podkolenní jamky. Prohlídku zopakujte i v dalších dnech - čím déle jsou klíšťata přisátá, tím jsou větší, takže je snáz objevíte. Nezapomeňte prohlédnout také domácí mazlíčky - i je chraňte antiparazitiky, jako jsou obojky proti klíšťatům, spot-on přípravky nebo tablety.

Zvažte očkování

Očkování proti klíšťové encefalitidě je dostupné a doporučuje se zejména lidem, kteří žijí nebo cestují do oblastí s vysokým výskytem této nemoci. Jedná se o onemocnění, které postihuje centrální nervový systém a může mít vážné následky.

Důležité je dbát na prevenci klíšťových kousnutí při pohybu v přírodě. Pokud často pobýváte venku, zkonzultujte se svým lékařem možnosti očkování. Očkování vám může poskytnout další obranný štít a umožnit trávit čas venku bez strachu z nákazy.

 

Měli jste klíště? Zpozorněte!

Pokud by se s odstupem po odstranění klíštěte objevily příznaky jako zarudnutí, horečka nebo jiné neobvyklé symptomy, ihned se obraťte na svého lékaře.

 

Dárci krevní plasmy musí být obzvláště opatrní, protože přenos infekcí klíšťaty představuje riziko nejen pro ně samotné, ale ovlivňuje i jejich krevní plasmu. Pokud dojde k nákaze, může darovaná plasma obsahovat patogeny, které jsou pro příjemce velmi nebezpečné. Proto je důležité, aby se dárci, kteří měli klíště a objeví se u nich některý z příznaků výše uvedených, sami ozvali na recepci v odběrovém centru a nenechávali si situaci pro sebe. Náš lékař provede v takovém případě potřebnou prohlídku a z vyšetření zjistí, zda je třeba podnikat nějaké kroky, případně zda je na místě dočasné vyřazení z databáze.

 

Pokud bylo ale přisáté klíště rychle a bezpečně odstraněno (včetně vydesinfikování místa přisátí), neobjevily se žádné komplikace a dárce je jinak zdravý a v pořádku, v databázi dále zůstává a může bez obav svou krevní plasmu darovat.

 

V případě dalších dotazů se na nás můžete obrátit na emailové adrese: doktor@caraplasma.cz.

 

Darujte bezpečně s Cara Plasmou

Připojte se do naší komunity a buďte součástí příběhu moderní medicíny. Registrace je snadná – stačí jen vyplnit formulář na našem webu a vybrat si termín návštěvy v jednom z našich 14 odběrových center po celé České republice: www.caraplasma.cz/#prvodarce. Samotný odběr trvá max. 45 minut a je zcela bezbolestný.

Jako odměnu za Vaši obětavost, kromě skvělého pocitu, obdržíte finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a automaticky se navíc zařadíte do našeho Věrnostního programu s dalšími výhodami.