Věděli jste, že se na pobočkách Cara Plasma můžete zapsat do registru dárců krvetvorných buněk? Cara Plasma je totiž několikaletým partnerem Ústavu klinické a experimentální medicíny (IKEM), který je zřizovatelem Českého registru dárců krvetvorných buněk. Na všech našich 14 pobočkách se tak můžete zaregistrovat a absolvovat vstupní odběry krve. 

Proč se zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk?  

Dárcovství krvetvorných buněk je jedním ze způsobů, jak lze pomoci pacientům s některými závažnými typy onemocnění krve. Nejčastěji jde o leukemii. Tato nemoc si nevybírá a častokrát jedinou šancí pro tyto pacienty je transplantace krvetvorných buněk (kostní dřeně). I v současnosti se bohužel pro každého čtvrtého pacienta nenajde vhodný dárce včas. Proto je velmi důležité, aby počet lidí, kteří jsou ochotni doslova darovat život, stále narůstal. 

Pravděpodobnost, že budete vůbec vhodný dárce je sice malá a může trvat i několik let, než se najde pacient, se kterým budete mít shodu v HLA systému (u každého člověka unikátní sada povrchových antigenů, umístěných v plazmatické membráně buněk).  

Na druhou stranu již teď může v nemocnici ležet pacient, kterému Vaše krvetvorné buňky mohou pomoci zachránit jeho život.  

S každým novým dárcem v registru se naděje na záchranu lidského života zvyšuje! 

Seriálová osvěta veřejnosti 

Nedávný nárůst zájmu o zápis do registru dárců krvetvorných buněk byl podpořen díky několikadílnému seriálu ve veřejnoprávní televizi, který vyprávěl příběh mladého studenta medicíny, jemuž nádorové onemocnění změnilo život. Televizní seriál vyvolal vlnu pochopení veřejnosti a významně přispěl ke zvýšení informovanosti a povědomí o této problematice, což mělo pozitivní dopad na zvýšení zájmu o dárcovství krvetvorných buněk. 

Staňte se dárcem krvetvorných buněk i Vy 

Na všech pobočkách Cara Plasma se můžete zapsat do Českého registru dárců krvetvorných buněk, a to i přesto, že nejste pravidelným dárcem plasmy.  

Všech 14 odběrových center je totiž zároveň i náborovým místem do registru krvetvorných buněk. S ohledem na rozhlehlou síť center, mají zájemci o spolupráci snazší první kontakt a nemusí napoprvé vážit cestu až do samotného sídla IKEM v Praze.  

Spolupráce mezi Cara Plasma a IKEM je příkladem toho, jak pozitivní vliv na dostupnost zdravotní péče může mít partnerský přístup mezi soukromým sektorem a státní zdravotní institucí.  

Společně s Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM) se v Cara Plasma snažíme zvýšit šanci na uzdravení pacientů díky využití inovativních léčebných metod. 

Do registru se může zapsat kdokoliv, kdo má chuť a kuráž pomáhat a splňuje několik základních kritérií: 

  • věk od 18 do 40 let (včetně) 
  • ochota pomoci pacientovi nejen z ČR, ale i ze zahraničí  
  • hmotnost dárce minimálně 50 kg  
  • výborný zdravotní stav (žádné závažné onemocnění-ani v minulosti)  
  • bez trvalé medikace a léčby (výjimkou je antikoncepce)  
  • ochota věnovat svůj čas a pohodlí   
  • veřejné zdravotní pojištění platné v ČR 

  

Jak probíhá registrace?  

  • Domluvte si čas, kdy přijdete na registraci https://www.caraplasma.cz/prihlaseni-na-odber/registrace (pokud jste náš dárce a chcete v tu samou chvíli i darovat krevní plasmu, objednejte se tak, jak to obvykle děláte). 
  • Pokud se budete chtít zaregistrovat do registru dárců krvetvorných buněk, oznamte toto rozhodnutí již na recepci. Obdržíte formulář a recepční vám podají základní informace.  
  • Lékař centra Vám následně vysvětlí vše, co byste rádi věděli. Zkontroluje s Vámi dotazník a provede vstupní vyšetření.  
  • Pokud je vše v pořádku, sestřičky na sále odeberou vzorek krve. Ten následně zasíláme Českému registru dárců krvetvorných buněk do IKEMu.  
  • Tím je pro Vás vstupní procedura, potřebná pro zaražení do registru, ukončena. Jestliže se na základě krevních testů potvrdí potřebný stupeň shody mezi Vámi a vhodným pacientem, budete kontaktováni/vyzvání k dalšímu odběru a konzultaci již na pracovišti Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). 

  

Více informací na www.darujzivot.cz.