Připravte se na cestu, která může zachránit životy. Vaše první návštěva centra Cara Plasma otevírá dveře do světa, kde každý darovaný mililitr plasmy přináší naději. Zjistěte, co vás čeká od registrace až po samotný odběr, a jak se na tento životní krok připravit s jistotou a klidem. 

Darování krevní plasmy hraje klíčovou roli ve zdravotnictví. Plasma je tekutá část krve, která je bohatá na proteiny a protilátky, které jsou nezbytné pro léčbu řady vážných onemocnění. V Cara Plasma se zavazujeme k poskytování bezpečného a pohodlného darování pro všechny naše dárce. Pokud uvažujete o darování plasmy a zajímá vás, co vás čeká při první návštěvě, přečtěte si následující průvodce krok za krokem. 

První krok na cestě: Registrace 

Při příchodu na pobočku Cara Plasma budete přivítáni naším přátelským personálem, který vás provede registrací. Budete požádáni o předložení platného průkazu totožnosti a o vyplnění vstupního zdravotního dotazníku. Tento krok je zásadní pro zajištění vaší bezpečnosti a bezpečnosti příjemců vaší plasmy. Celý proces trvá zhruba 10 až 20 minut a zahrnuje základní zdravotní otázky. Následuje lékařská prohlídka trvající 15 až 20 minut, během které lékař prochází váš dotazník a provádí fyzikální vyšetření, aby se ujistil, že jste ve vhodném zdravotním stavu pro darování. 

Klíčový moment: Odběr vzorku krve 

Dalším důležitým krokem je odběr vzorku krve, který trvá přibližně 5 minut a je bezbolestný. Tento vzorek je poté odeslán na testy na infekční nemoci. Pokud jsou výsledky v pořádku, což se dozvíte prostřednictvím SMS zprávy do 7-9 dnů, budete pozváni na první odběr krevní plasmy. 

Příprava na odběr 

Před vaší první a zároveň každou další návštěvou na odběr krevní plasmy, je důležité dodržet dostatečný pitný režim (ideální je vypít alespoň 3 litry tekutin) a dopřát si jen lehkou stravu bez nadměrných tuků. Doporučujeme se vyhnout kofeinu a alkoholu, které mohou ovlivnit vaše zavodnění a celkovou kvalitu darované krevní plasmy. 

Alespoň 2-3 hodiny před odběrem se také vyhněte kouření, včetně elektronických cigaret. 

 

Více tipů, jak se co nejlépe na odběr připravit, včetně vhodného stravování najdete ZDE 

 

Hlavní událost: Odběr krevní plasmy 

Při první návštěvě, kdy již přijdete na samotný odběr, absolvujete zjednodušený vstupní proces, včetně krátkého dotazníku a rychlé lékařské prohlídky. Odběr plasmy pak trvá přibližně 30 až 50 minut, během kterých můžete relaxovat, číst si nebo sledovat televizi.  

Po odběru: Čas na relax 

Po dokončení darování dostanete malé občerstvení a nápoj, abyste doplnili tekutiny a energii. Je důležité zůstat i po darování hydratovaný a dopřát si odpočinek. Doporučujeme proto naplánovat si dostatek času a dopřát si po zbytek dne volnější režim. Zabráníte tak případné nevolnosti a napomůžete rekonvalescenci po odběru. 

Časté otázky 

Doporučujeme vám pročíst si nejčastější otázky & odpovědi pro dárce krevní plasmy, abyste měli jasnější představu o celém procesu a případných omezeních. 

Tento komplexní přehled vám umožní vstoupit do procesu darování plasmy s jistotou a připraveností, čímž přispějete nejen k vlastnímu zdraví, ale i zdraví ostatních. Vaše rozhodnutí darovat může změnit životy a my jsme zde, abychom vám v tomto důležitém úkolu pomohli každým krokem. 

 

Připojte se k nám a pomozte nám psát další kapitoly úspěšných příběhů moderní medicíny. 

 

Teď už stačí se jen zaregistrovat, vybrat si termín a dorazit. Jako dárce máte navíc nárok na finanční kompenzaci ve výši 900 Kč a také můžete čerpat spoustu dalších výhod a odměn z našeho Věrnostního programu. Zaregistrujte se jednoduše na www.caraplasma.cz/#prvodarce