Protože nám opravdu záleží na zdraví našich dárců, je naším cílem přinášet pravidelně informace ze světa moderních technologií a zdravého životního stylu. Proto jsme se začátek nového roku rozhodli věnovat tématu přípravy jídla v horkovzdušné fritéze, o kterou aktuálně mohou všichni naši dárci soutěžit. Více se dozvíte v článku. 

 

Pravidelní dárci krevní plasmy vědí, že kvalita jejich krevní plasmy je přímo ovlivněna tím, co jedí před odběrem a také tím, jak dobře se na každý odběr připraví. Většina z nich proto, ruku v ruce s pravidelným dárcovstvím, upraví svůj životní styl i stravování. 

 

Zdravé stravování je klíčem k optimálnímu fungování našeho těla. Správně připravená jídla mohou posílit imunitní systém, zlepšit trávení a dodat energii na celý den. V tomto článku se zaměříme na kuchařský trend, který zdůrazňuje význam správného zpracování potravin a jeho pozitivní vliv na naše zdraví. 

 

Zažijte kulinářskou revoluci s horkovzdušnou fritézou 

Horkovzdušná fritéza se stala symbolem inovace ve světě vaření. Nová technologie přípravy pokrmů nabízí možnost vaření s minimálním množstvím oleje, což je zkratkou k zdravějším chutným jídlům. Ztrácíte tak na kaloriích, ale ne na chuťových zážitcích! 

  • Méně oleje, více zdraví  

S horkovzdušnou fritézou potřebujete pro přípravu pokrmů jen opravdu minimální množství oleje k dosažení křupavosti a vynikající chuti. Díky tomu výrazně snížíte příjem kalorií i tuků, což je pro zdraví a celkovou kondici klíčové. 
 

  • Rychlé a efektivní vaření 

Díky moderní technologii dosáhnete dokonalé přípravy jídla rychleji. Bez dlouhého čekání se můžete těšit na lahodné a zároveň zdravé pokrmy. 

 

  • Variabilita v kuchyni 

Horkovzdušná fritéza není jen o smažení. Můžete v ní připravit grilovaná jídla, pečivo, a dokonce i dezerty. Možnosti jsou téměř neomezené. 

 

Vyhrajte horkovzdušnou fritézu s Cara Plasma  

V Cara Plasma teď všichni naši dárci mohou soutěžit o 14 horkovzdušných fritéz. Stačí stihnout v období od 2. ledna do 29. února 3 odběry a jste ve slosování. Pokud navíc stihnete i 4. odběr, jste ve slosování hned dvakrát.  

Jděte na www.caraplasma.cz nebo si stáhněte naší apku a zarezervujte si své odběry včas. Těšíme se na vás!  

 

4 Recepty pro zdravou kuchyni s horkovzdušnou fritézou 

 

Pečené Brambory s Tvarohem 

// bez masa 

Jednoduchý recept, který zaujme všechny milovníky brambor. 

INGREDIENCE: 

  • 6 ks středních brambor 
  • 1 vanička tvarohu 
  • kvalitní olej ve spreji  
  • sůl, pepř 
  • hrst čerstvé pažitky  

 

POSTUP

  

 

Krůtí placičky se zeleninou 

// s masem  

Zdravá alternativa k tradičním placičkám. 

INGREDIENCE: 

  • 650 g mletého krůtího masa 
  • 2 snítky tymiánu 
  • 1 lžíce olivového oleje  
  • 1 lžíce strouhanky 
  • 1 lžička soli 
  • čerstvě mletý pepř 
  • olej na potření nebo ve spreji 

 

Příloha 

  • 4 středně velké brambory 
  • sůl 
  • drcený kmín 
  • hladkolistá petrželka na ozdobení 

 

POSTUP: 

Mleté krůtí maso dáme do větší mísy, přidáme postupně tymián, olej, strouhanku, pepř a sůl a důkladně promísíme. Ideální je směs promíchat v kuchyňském robotu, aby se maso dobře propojilo se zbytkem ingrediencí. Poté ze směsi navlhčenou rukou tvoříme placičky, které necháme aspoň čtvrt hodinky odležet. 

 

Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na čtvrtky, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka. Na talířích je pak posypeme petrželkou. 

 

Placičky potřeme pomocí mašlovačky nebo posprejujeme olejem z obou stran a vložíme do horkovzdušné fritézy na 14 minut a pečeme při 200 °C. V polovině obrátíme. 

 

 

Fitness jablečné taštičky 

// dezert 

Užijte si sladkou chuť bez výčitek. 

INGREDIENCE: 

Těsto na jablečné taštičky 

  • 100 g ovesné mouky 
  • 50 g celozrnné mouky pšeničné nebo špaldové 
  • 50 g bílé hladké pšeničné mouky + cca 20 g na podsypání 
  • 20 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového) 
  • 10 g kypřícího prášku do pečiva 
  • ½ lžičky jedlé sody (4 g) 
  • 285 g řeckého jogurtu 0% 

 

Jablková náplň do taštiček 

  • 330 g jablek (oloupaných bez jádřinců) 
  • 1,5 lžičky skořice (5 g) 
  • 20 g přírodního sladidla bez kalorií (krupice) 
  • 200 ml vody 
  • 1,5 lžičky bramborového nebo kukuřičného škrobu (8 g) 

 

Sýrová náplň do taštiček 

  • 140 g krémového sýru light 
  • 20 g ořechového másla bez cukru 
  • 20 g přírodního sladidla bez kalorií (moučkového) 

 

Ostatní 

  • 1 vejce na potření 

 

POSTUP: 

Krémový sýr si připravte předem a nechte jej zahřát na pokojovou teplotu. Následně ho dobře promíchejte s ořechovým máslem a sladidlem. 

 

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kostky. 

 

Rozehřejte středně velkou pánev, dejte na ni jablka, podlijte cca 30 ml vody a nechte dusit pod pokličkou. Průběžně kontrolujte a případně podlévejte vodou. Jakmile budou jablka měkká (cca 5 minut), přidejte skořici, sladidlo a promíchejte. 

 

Smíchejte 100 ml vody se škrobem a za stálého míchání nalijte k jablkům. Povařte přibližně 1-2 minuty, do zhoustnutí. 

 

Poté smíchej ovesnou a celozrnnou mouku, přidejte k nim sladidlo, kypřící prášek, jedlou sodu a prosejte přes jemné sítko. 

 

Přidejte řecký jogurt, dobře promíchejte a pak postupně přidávejte bílou mouku, dokud nevypracujete ze směsi téměř nelepivé těsto. Je možné, že bude potřeba přidat více mouky. 

 

Horkovzdušnou fritézu lehce vystříkejte olivovým olejem ve spreji a rozehřejte na 180 °C.  

 

Z těsta vyválejte obdélník o rozměru cca 30 × 40 cm, průběžně podsypávejte moukou nebo vyválejte mezi 2 pečícími papíry či potravinářskými fóliemi. 

 

Vyválené těsto rozkrájejte na 8 stejně velkých obdélníků. V každém obdélníku udělejte pomocí nože několik malých zářezů. Na druhou polovinu obdélníku dejte cca 23 g krémové náplně, poté přidejte cca 1/8 jablek, přehněte a okraje stlačte pomocí vidličky. Tato postupujte se všemi díly těsta. 

 

Nakonec potřete taštičky rozšlehaným vejcem a pečte postupně v horkovzdušné fritéze cca 7 minut na 180 °C na mód „Pečení“, poté otočte a pečte ještě cca 3 minuty. 

 

 

Pečená ovesná kaše 

// zdravá svačinka 

Snídaně nebo svačina pro malé i velké gurmány. 

INGREDIENCE: 

  • 1 zralý banán 
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček 
  • 1/2 hrnku mléka 
  • špetka himalájské soli 
  • 6 čajových lžiček jogurtu řeckého typu 
  • 1/2 čajových lžiček kypřícího prášku 
  • 1 polévková lžíce medu či jiného oblíbeného sladidla 
  • volitelně např. čokoládové pecičky, ořechy 
  • oblíbené ovoce dle fantazie 

 

 

POSTUP:  

 

Pomocí vidličky rozmačkáme banán. Dáme do mísy, přilijeme mléko, přidáme jogurt a promícháme v tekutou směs. 

 

Poté přisypeme vločky, kypřící prášek, dle chuti například nasekané oblíbené ořechy nebo čokoládu. Důkladně promícháme a necháme alespoň 5-10 minut nasáknout tekutinu. 

 

Do vymazaných zapékacích misek nalijeme směs a navrch můžeme dát oblíbené ovoce. 

 

Předehřejeme si fritézu po dobu alespoň 1 minuty a pečeme při 200 °C cca 10-15 minut. Doba fritování opět bude záležet na velikosti vašich zapékacích misek.