• bars
  • quick_phone
  • quick_calendar
  • quick_insta
  • quick_yt
  • quick_tiktok

  PŘED ODBĚREM DOPORUČUJEME

1. den před odběrem, v den odběru:

  • OVOCE A ZELENINA:
    syrové, nakládané, kompotované
  • PŘÍLOHY:
    rýže, těstoviny a brambory - NE OMÁČKY, DRESINKY A ZÁLIVKY
  • MASO:
    kuřecí, krůtí a libové hovězí - NE SMAŽENÉ A TUČNÉ!!
  • PEČIVO:
    chléb, (světlý i celozrnný), housky, rohlíky pufované
    rýžové chlebíčky... - NE CROISSANTY A ROHLÍKY SE ZAPEČENÝM
    SÝREM A SLANINOU
  • SLADKOSTI:
    džem, med
  • NÁPOJE:
    voda (perlivá i neperlivá), minerální voda (přírodní,
    ochucená umělými sladidly i cukrem), ovocné šťávy
    (džusy apod.), ovocné čaje

Je důležité vypít den před odběrem krevní plasmy minimálně 3 litry tekutin a v den odběru alespoň dva litry.

PO ODBĚRU DOPORUČUJEME DOPLNIT BÍLKOVINY

  PŘED ODBĚREM NEDOPORUČUJEME

  • MASO:
    masa tučná, smažená, slanina, uzeniny, paštiky,
    salámy, párky, klobásy... Přípustná je dušená šunka
    - kuřecí, krůtí apod. v menším množství (cca do 100 g)
  • VÝROBKY Z MLÉKA:
    sýry včetně tavených, tvarohy, smetana,
    smetanové jogurty, vše, co obsahuje větší množství tuku
  • NĚKTERÉ POTRAVINY Z BRAMBOR:
    bramborák, hranolky, bramborové lupínky
    (chipsy), smažené brambory, bramborový salát a další
  • POKRMY OBSAHUJÍCÍ VAJÍČKA:
    celá vejce (natvrdo, naměkko), míchaná vejce, volská oka,
    vejce na slanině (hemenex)... Samotné vaječné
    bílky za nevhodné nepovažujeme
  • POLÉVKY A OMÁČKY:
    tučné vývary, guláš, zahuštěné polévky (čočková, bramborová,
    rajská...), smetanové, sýrové, máslové a zahuštěné omáčky
    (svíčková, koprová, rajská...) a dresinky
  • SALÁTY (zejména obsahující majonézu):
    vlašský, pařížský, bramborový...
  • TUČNĚJŠÍ RYBY:
    losos, tuňák, sardinky v oleji atd.
  • SLADKOSTI:
    dorty, zákusky, palačinky, koblihy, croissanty,
    koláče, šátečky, záviny, čokoláda, sušenky...
  • NÁPOJE:
    káva, černý, zelený, bílý čaj a jiné nápoje
    s vysokým obsahem kofeinu či theinu (Red Bull apod.)